Udflugt til Rügen maj 2010

46 medlemmer af Historisk Forening for Espergærde og Omegn var i Kr. Himmelfartsferien 2010 på en 4 dages tur til Rügen.

Lad os slå fast, at hele den nordlige del af Europa havde regnfuldt blæsende, koldt vejr i den periode - og det havde vi også. Den første hele dag var OK med tørvejr, dagen derpå tilpassede vi turen, så der blev lidt mere fokus på indendørs aktiviteter.

 

Vi havde en rigtig god og hyggelig tur. Her strækker vi ben ved det første stop på Sydsjælland.

Turen gik over Gedser - Rostock. Ved indsejlingen til Rostock så vi på styrbords side dels en stribe tapre tyskere, der lå på stranden ved Warnemünde - dog uden at bade. Lidt længere inde i havnen det tidligere store værft.

Rostock havn er noget af en trist betonørken.

Vi fortsatte turen til jagtslottet i Gelbensande omtrent halvvejs mod Stralsund. Slottet er i dag privatejet,  men er bygget af Dronning Alexandrines far, Storhertug Friedrich Franz III, som egentlig boede på slottet i Schwerin. Der var således et billede af en ung Kong Christian X med de 2 sønner Frederik og Knud. I dag bruges slottet som museum og til koncerter. Interiøret bar præg af gevirer fra talrige nedlagte dyr. Selv lamperne bar præg af disse.

Vi skulle bo på Hotel Klaus Störtebeker

Hotellet ligger tæt ved Ralswiek, hvor der hvert år laves egnsspil til minde om sørøveren Klaus Störtebeker. Man ved ikke så meget om Klaus Störtebeker, ud over han var sørøver, måske lidt Robin Hoodsk, og at han blev halshugget i Hamburg i 1401.

På hotellet boede storke. Storkene havde ikke meget privatliv. Alt blev optaget via et webkamera og kunne ses inde i restauranten og på kanal 2 på fjernsynet på værelserne.

Vi startede den egentlige rundtur på Rügen fredag den 14. maj kl. 9. Vi kørte nordpå mod Kap Arkona.

Undervejs sejlede vi over det smallestræde med Wittower Fähre. Vi så kirken i Altenkirchen. Det var den ene af de 2 tilbageblevne kirker helt tilbage fra vendertiden. Her ligger en berømt sten, hvor Svantevit er hugget ind i stenen.

 

Turen fortsatte til Putgarten (ikke at forveksle med Puttgarden på Femern). Herfra blev vi kørt i Knuthenborgbusser ud til Kap Arkona. Nogle enkelte blev kørt til Vitt og måtte tage turen omvendt.

  

Der blev udkæmpet et hav af krige på og ved Rügen. Det vil føre for vidt at komme ind på dem her. Men Erling Hestbæk, der var turens guide, og Jørgen Svaneberg fortalte en masse om krigene.

Turen fortsatte videre over Schaabe-dæmningen, der deler Østersøen fra Grosser Jasmunder Bodden, og videre langs en række nydelige Hornbæklignende byer. De var vældig turistede, og det havde nok været svært at komme igennem med bussen en sommersøndag. Helt der oppe i den nordlige del af Rügen har der været jernbaner, og vejen var delt, så den ene trafikretning kørte på jernbanebroen over en af indskæringerne i bugten. Ellers blev den nedlagte bane overvejende benyttet som cykelsti.

Målet var i første omgang naturparken ved Königsstuhl. Et imponerende klintområde, højere end Møns Klint.

Dernæst køre vi videre til PRORA, lige nord for Binz. PRORA er det berømte/berygtede feriecenter for gode nazister og senere gode DDR-arbejdere. Var man flittig, dydig, arbejdsom og brokkede man sig ikke kunne man blive præmieret med et ophold i PRORA. Det er 4,5 km langt, og hvis det hele var fyldt ville der være 4,7 m2 sandstrand per person. Værelserne var knap 12 m2 og indeholdt 2 senge et bord 2 stole og en håndvask.

Byggeriet startede i 1938, men det blev aldrig helt færfigt. I den nordlige ende manglede f. eks. taget. På et tidspunkt prøvede DDR-regimet/russerne, at sprænge dele af det i luften, men dette lykkedes ikke.

Byggeriet virker i dag mere end trøstesløst. Der er indrettet museum, der både dækker selve PRORA, men også militæret osv. i DDR-tiden.

Vi var der lidt sent på dagen, så det var først om lørdagen, vi gik ind i museet.

Da vi havde set PRORA udefra kørte vi via Sassnitz til bage til hotellet. Den store havn, hvor bl.a. færgen Trelleborg-Sassnitz ender ligger ca. 4 km syd for Sassnitz.

Lørdag var det regn, så vi kørte rundt og så meget fra bussen, men var dog også ude at gå. Dagen startede med, at vi kørte sydpå til Putbus. Her er en enorm cirkelformet plads, og ned ved havnen i byen (forstad/havneby til Putbus) Lauterbach, ligger endestationen for den berømte dampjernbane, Putbus-Binz-Göhren. Det er en smalsporsbane med sporvidde på 75 cm. Damptogene kaldes Rasende Roland. Banen er en del af det kollektive system og om vinteren er der 2 timers drift, og om sommeren er der 1 times drift på den strækningen.

Hvis du klikker på linket nedenfor kan du se toget køre fra banegården i Binz:

rugen2010/RasendeRoland.wmv

Vi prøvede banen fra Jagtslottet, Granitz umiddelbart syd for Binz.

I midtertårnet i Granitz var en spindeltrappe skruet ind i væggen. Nogle - men ikke fra vores selskab - gik en tur derop. På nedturen kunne man se direkte ned, da trinene var en åben ristekonstruktion.

Men som nævnt. Vi kørte fra slottet til Binz, Kleinbahnhof, og gik videre ind til byen. Om sommeren og i bedre vejr ville byen have været sort af mennesker. Det er en rigtig badeby med pier og fine hoteller.

Herefter gik turen tilbage til hotellet. Dagen efter var hjemrejsedag, hvor vi skulle se Stralsund, der er en hyggelig by, og hvor vi godt kunne finde på at tage hen for at opleve den uden regn og blæst!

Byen var nem at finde rundt i - selv for blinde. Der stod foran rådhuset en model af byen specielt beregnet for blinde og svagtseende.

Sct. Marienkirche var enormt stor. Den var under restaurering, og der hvor den var færdig, var den rigtig flot. Men der er langt igen!

Busturen fortsatte fra Stralsund mod Rostock. Vi havde pga. vejret god tid, så undervejs var vi inde og se et spektatkulært oplevelsesland. Store indkøbsmarkeder, legepladser, spisefaciliteter osv.

De havde verdens største samling af kaffekander. Det er kaffekander, der kan ses på hylderne på fotoet.

Og så er det endda ikke alle hylderne, der er med. Meget kitsched.... Man kunne f.eks. også købe sit eget lille fyrtårn, der fandtes i talrige udgaver fra ca. 10 til ca. 30 cm i højden.
Stedet hedder ”Karl`s Erdbeerenmarkt” (Karl`s Jordbærmarked).

Turen fortsatte hjemad. Vi fik et udmærket måltid på færgen, og vi var i Espergærde kl. ca. 21.30.

Alt i alt en rigtig god tur.

/Mads P Vej-Hansen