Historisk Forening for Espergærde og Omegn
Arrangementer, foredrag og ture
 
         
Foreningen

Arrangementer

Egebækken

Ture

Det gamle arkiv

Links

Bestyrelse

Vedtægter

Referater

Sange

 

Foreningen har for efteråret 2024 planlagt følgende arrangementer.
Alle foredrag foregår på Espergærde Bibliotek på torsdage.

Der er adgang for alle, men ikke-medlemme skal erlægge 50 kr pr foredrag.


Søndag den 4. august 2024 kl 14: Byvandring på Nørrevej i Snekkersten
Da byvandringen 9. juni blev aflyst pga vejret gennemføres den i stedet 4. august.
Med lokalhistoriker Kjeld Damgaard som guide går vi en tur op og ned ad Nørrevej medens der bliver fortalt om menneskene og husene langs vejen.
Turen starter kl 14. Den varer ca 2 timer, starter og slutter på parkeringspladsen ved Rønnebær Allé/Nørrevej (ved Netto).
Turen er gratis for medlemmer af Historisk Forening, mens andre må erlægge 20 kr.

Torsdag d. 12. september 2024 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Smuglerlandet Danmark
Whisky, silke og cigaretter gemt mellem søm, i hemmelige rum og under tøjet. Trillebøre fyldt til randen med brunt sukker og store dunke sprit på slæb. Opfindsomheden var stor, når billige varer skulle fragtes uden om tolderne og ind i Danmark.
Nils Valdersdorf Jensen, historiker og afdelingsleder ved Svendborg Museum, tegner et ædrueligt portræt af Danmark som smuglerland. Han fortæller om smugleriet i de danske farvande og grænseområder fra midten af 1700-tallet til i dag, og han viser, hvordan staten trods fintmasket kontrol og stramme love mistede kontrollen ved vandkanten. Problemerne var især synlige i Det Sydfynske Øhav. Her havde sømænd og færgedamer vind i sejlene, tolderne lukkede øjnene, og de lokale holdt sammen mod staten – bl.a. på færgen mellem Faaborg og Gelting.
Foredraget bygger på den anmelderroste og prisvindende bog ”Smuglerlandet Danmark” og tilføjer helt nye nuancer til fortællingen om Danmark som et tillidssamfund.

Søndag d. 15. september 2024 kl 14.00 ved Espergærde station - øst. Byvandring i "Det gamle Espergærde"
Med Kjeld Damgaard som guide mødes vi ved den gamle stationsbygning og går en tur ad veje og stier i det område, der traditionelt kaldes "Det gamle Espergærde", men som historisk for en stor dels vedkommende var en del af Mørdrup. Turen varer cirka 2 timer, og langs ruten stopper vi op og hører om vejenes historie samt nogle af husenes historie og om de mennesker, der har levet i nogle af husene.
Turen er gratis for medlemmer, men koster 20 kr for ikke-medlemmer.

Torsdag d. 10. oktober 2024 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Strandvejens historie
Mennesker og Huse langs Strandvejen i Espergærde mellem Egebækken og Søbækken – et foredrag af lokalhistoriker Kjeld Damgaard. Strækningen beskrives i glimt fra 1700-tallet til vore dage tilligemed med fokus på de mennesker, der har boet i husene. Vi hører også om husnavne, arkitekter, brande, samfærdselsmidler og meget andet, der kan belyse vejen og dens omgivelser gennem tiderne.

Torsdag d. 14. november 2024 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Helsingør skibsværft gennem 100 år
På Skibsværftet i Helsingør blev der bygget skibe i lidt mere end hundrede år. Værftet var byens store arbejdsplads og var både økonomisk, politisk og kulturelt definerende, både for Helsingør som by og for de mange mennesker, der havde en fælles identitet omkring værftet.  I foredraget fortæller museumsinspektør Iben Vyff om værftets lange historie, om anekdoter og øgenavne og giver et indblik i nogle af de mange erindringer, museet har indsamlet fra de tidligere ansatte på værftet.
Iben Vyff er museumsinspektør på Museerne Helsingør.

Torsdag d. 12. december 2024 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Julemøde
Kom til aftenen, som vi alle glæder os til gennem hele året med julesange, et superkulturelt juleindslag og hyggepause med æbleskiver, solbærrom og portvin.
Vi afslutter som sædvanlig aftenen med Kjeld Damgaards finurlige historiequiz – ”Hvornår var det nu det var?” – med overvældende vinpræmier til det vindende hold.

Torsdag d. 23. januar 2025 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Livet i renæssancen
Forfatteren Martin Davidsen besøger Historisk Forening og fortæller om Laurits Bogbinder serien, som foregår i Helsingør i 1500-tallet. Romanserien baserer sig på virkelige begivenheder og livsvilkår og har et til dels historisk persongalleri, der suppleres af fiktive personer omkring den fiktive hovedperson, Laurits Bogbinder. Alle seriens bøger har en afsluttet krimihandling – og kan læses selvstændigt.


   
   
Retur startside

Denne side er sidst opdateret: MVH 03.07.2024