Historisk Forening for Espergærde og Omegn
Arrangementer, foredrag og ture
 
         
Foreningen

Arrangementer

Egebækken

Ture

Det gamle arkiv

Links

Bestyrelse

Vedtægter

Referater

Sange

 

Foreningen har for 1. halvdel af sæsonen 2018/19 planlagt følgende arrangementer. Alle foredrag foregår på Espergærde Bibliotek.

Søndag den 19. august 2018, kl. 14.00: Byvandring i fiskerlejet Espergærde
Det er nu 7 år siden, vi sidst var en tur rundt i det egentlige Espergærde, nemlig det forholdsvis lille område omkring Espergærde Havn.
Men nu kommer muligheden for at stifte bekendtskab med områdets historie - eller få den genopfrisket.
Turen, der varer ca. 2 timer og guides af Kjeld Damgaard, begynder og ender på Espergærde Havn. Turen er naturligvis gratis for medlemmer, medens andre er velkomne mod at erlægge 20 kr. pro persona.

Tirsdag den 18. september 2018, kl. 19.15: Spies, rejs og vær glad
Foredragsholder Lis Frederiksen fortæller om vort bysbarn Simon Spies.
Utraditionel, intelligent og stenrig var charterkongen, der lærte danskerne at tage sydpå til varmen. Hans liv er en biografisk guldgrube. Kom og forundres, le og bliv fascineret.

Tirsdag den 23. oktober 2018, kl. 19.15: Poulsens Planteskole og Kellerisområdet
Så er der lokalhistorie på plakaten! Kjeld Damgaard kommer og fortæller historien om D.T. Poulsens Planteskole, der bl.a. blev berømt for sin rosenforædling. Desuden fortælles om Kellerisområdet, hvor flere ejendomme også har en spændende historie.

Tirsdag den 20. november 2018, kl. 19.15: Syklubben
Cand.mag. og medforfatter til bogen "Syklubben - Helsingør-modstandsgruppen, der snørede tyskerne", Karina Søby Madsen fortæller denne aften den dramatiske historie om Syklubben, der i perioden 1943-44 stod bag en stor og velorganiseret flugtrute over Øresund.
Karina Søby Madsen beretter, hvordan gruppen blev til, gruppens organisering og arbejde, samt om den høje pris, som flere af gruppens medlemmer måtte betale for deres indsats.

Tirsdag den 11. december 2018, kl. 19.15: Juleafslutning
Også i år vil vi - traditionen tro - afvikle julehyggemøde med æbleskiver og solbærrom eller portvin på foreningens regning.
Aftenens program vil omfatte julesalmer, og -sange, lidt kulturelt, og som sædvanligt afsluttes aftenen med den populære historiske quiz under ledelse af Kjeld Damgaard.
Det kulturelle indslag i år bliver om "Solfesten", fejring af vintersolhvervet hos inkaerne. Det bliver fortalt af seniorforsker dr. phil. Inge Schjellerup.
Solfesten, der kaldes Inti Raymi, var inkaernes religiøse ceremoni for Solguden, Det var fejringen af vintersolhverv - den korteste dag i året med hensyn til tiden mellem solopgang og solnedgang. I dag kommer tusindvis af turister til inkaernes gamle hovedstad for at opleve inkaernes gamle fest, men da det er på den anden side af ækvator holdes festen den 24. juni.
Inkaerne 
holder næsten jul som os, idet inka-solfesten var fuld af alskens ceremonier, drikkegilder, danse og ofringer.

Tirsdag den 22. januar 2019: Christian II - hans tid og tiden op til reformationen
2019 starter med et foredrag af cand. mag. Tommy P. Christensen om Christian II og tiden op til reformationen.
Det var kongen, der forsøgte at stække kirkens og adelens magt til fordel for kongemagten og de lavere stænder, hvilket bragte ham i modstrid med de ledende i landet.
Han gennemførte "Det Stockholmske Blodbad" på den svenske adel og præsteskabet, hvilket medførte tabet af Sverige.
Christian II var en spændende person i et omskifteligt afsnit af Danmarkshistorien.


   
   
Retur startside

Denne side er sidst opdateret: MVH 05.07.2018