Historisk Forening for Espergærde og Omegn
Arrangementer, foredrag og ture
 
         
Foreningen

Arrangementer

Egebækken

Ture

Det gamle arkiv

Links

Bestyrelse

Vedtægter

Referater

Sange

 

Foreningen har for 2. halvdel af sæsonen 2022/23 planlagt følgende arrangementer. Alle foredrag foregår på Espergærde Bibliotek.

Der er adgang for alle, men ikke-medlemme skal erlægge 50 kr pr foredrag


Mandag den 23. januar 2023, kl 19.15: Liget i skoven
Foredraget ”Liget i skoven” handler om en ukendt ung mand, der i december 1944 blev fundet skudt i Gribskov. Hans navn og omstændighederne kom aldrig offentligt frem, hverken under eller efter krigen.
I 2019 lykkedes det foredragsholderen at opklare drabet - ved arkivstudier + en portion held. Foredragsholderen Asger Berg, født 1949, er forfatter, cand.mag. og fhv. gymnasielærer gennem 33 år.

Torsdag den 16. februar 2023, kl 19.15: Fra værftsby til kulturby
Det er nu omkring 50 år siden, at Helsingør begyndte en bybevaringsindsats.
Per Godtfredsen var som arkitekt en markant person i byens renovering og modtog Helsingørmedaljen i 2019.

Torsdag den 9. marts 2023, kl 19.15: Krigen i Ukraine
 - analyse af baggrunden for Ruslands invasion af Ukraine - og hvad kan vi forvente?

Foredraget afholdes af Thomas Køllner, cand. scient. pol., Ruslandekspert, underviser ved Københavns Folkeuniversitet, indehaver af Krim Rejser.
Europa oplever sin største væbnede konflikt siden Anden Verdenskrig. En konflikt, der forårsager ufattelige lidelser i Ukraine og samtidig har kastet hele verden ud i en omfattende energikrise og ikke mindst bragt den internationale regelbaserede verdensorden til endeligt fald samt skabt en reel krigsfrygt hos almindelige mennesker i hele Europa.
Konflikten er vanskelig at forstå, da dens bagvedliggende årsager dels har et abstrakt mytologisk element og et historisk perspektiv, som går tilbage til den tidlige middelalder. Og dels da årsagen til krigen også er meget konkret forbundet med Ruslands udvikling fra især tiden efter Sovjets sammenbrud i 1989 og Putins etablering af det nuværende autokratiske Rusland og dens magtelite.

Mandag den 24. april, kl 19.15: Generalforsamling og foredrag af Jan Kirstein
I henhold til foreningens vedtægter afholdes der ordinær generalforsamling, hvor kun medlemmer har adgang. I pausen er foreningen vært ved et glas vin, øl eller vand.

Efter pausen vil der være foredrag af sociolog Jan Kirstein om bogen ”I kamp mod europæisk fascisme”, som han har oversat fra tysk og kommenteret.
Undertitlen er ”Episoder fra Emils liv mellem 1928 – 1948 genfortalt af Henny Heising”, og bogen omhandler den tyske kunstner og kommunist Alfons Heisings liv under nazismen. Han boede i Danmark fra 1934 til 1937 under dæknavnet Emil Brandt og igen fra 1939 til sommeren 1940, hvor han var interneret i Horserødlejren.
I januar 1941 blev han udvist til Tyskland og sendt i koncentrationslejr. Herfra blev han i januar 1944 tvangsudskrevet til tysk militærtjeneste, deserterede og havnede siden i russisk krigsfangelejr ved Donetsk i Ukraine. Ved juletid i 1947 kom han tilbage til sin kone, Henny Heising ved Kiel, hvorefter han påbegyndte sit billedhuggerarbejde. Alt i alt en omtumlet tilværelse.

Fredag den 5. juni: Grundlovsfest
I år håber vi, det er muligt at afholde den traditionelle grundlovsfest på Flynderupgaard i samarbejde med andre lokale foreninger. Det nærmere program vil fremgå af dagspressen i tiden op til dagen. Som tidligere år forventes borgmesteren at uddele legatportioner på vegne af Nellemannfonden.

Søndag den 11. juni: Byvandring i Espergærde
Sæsonens byvandring finder sted i det egentlige Espergærde og i en del af Mørdrup Strandvang. Byvandringen starter fra Espergærde Havn kl 14, og turen varer ca 2 timer. Turguide er lokalhistoriker Kjeld Damgaard.
Turen er gratis for medlemmer, mens ikke-medlemmer må erlægge 20 kr.

   
   
Retur startside

Denne side er sidst opdateret: MVH 04.01.2022