Historisk Forening for Espergærde og Omegn
Arrangementer, foredrag og ture
 
         
Foreningen

Arrangementer

Egebækken

Ture

Det gamle arkiv

Links

Bestyrelse

Vedtægter

Referater

Sange

 

Foreningen har for efteråret 2023 planlagt følgende arrangementer.
Alle foredrag foregår på Espergærde Bibliotek på torsdage.

Der er adgang for alle, men ikke-medlemme skal erlægge 50 kr pr foredrag.

Torsdag d. 14. september 2023 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Foredrag om Venslevrøverne
Hør den 'sande' historie om mord og røvere i Venslev for 180 år siden, der resulterede i tredobbelt drab, hvor en tredjedel af Venslevs indbyggere blev fængslet. Den 16. januar 1842 begik to mænd fra landsbyen Venslev (nordvest for Skibby) i Hornsherred på Sjælland et rovmord på et ægtepar og deres søn, og de to mænd blev i den efterfølgende retssag dømt til døden. I alt 43 mennesker fra den lille landsby blev dømt for i alt 180 forbrydelser, som havde strakt sig over 30 år.  Forfatter Søren Møgelvang Nielsen afdækker den dystre historie. Han skrev for et par år siden bogen ”Venslevrøverne”.

Søndag d. 17. september 2023 kl. 14.00: Byvandring i Mørdrup
Med lokalhistoriker Kjeld Damgaard som guide tilrettelægges en vandring rundt i Mørdrup landsby, hvor der vil blive fokuseret på mennesker og huse mv. i den gamle landsby. Turen varer ca. 2 timer, og er gratis for medlemmer, mens andre må erlægge 20 kr. Mødested ud for Kærsgaardsvej/Valmuemarken.

Torsdag d. 5. oktober 2023 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Fra drukorgie til operahus - opera i Danmark fra 1634 til 2005
I 1634 inviterer Christian 4. til danmarkshistoriens dyreste fest – 18 dage med druk og underholdning, bl.a. de første forsøg med opera i landet. Tag med operaeksperten og musikformidleren Henrik Engelbrecht på en forrygende tur gennem den danske operahistorie fra begyndelsen og frem til åbningen af Operaen i 2005 – og mød både sangere, teaterchefer, konger, kapelmestre, komponister, instruktører, ildsjæle og smagsdommere. Undervejs vil vi høre om operaens vilde, saftige og farverige vej gennem danmarkshistorien.


Torsdag d. 16. november 2023 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Inge Schjellerup fortæller om sin seneste bog “Stenenes Magi”
I 1987 gjorde man et utroligt fund i en pyramide i ørkenen ved Perus Stillehavskyst. Fundet var af en fyrste, der var gravlagt med unge kvinder og mænd og de mest fantastiske gravgaver. Det var Herren af Sipan, også kaldet Perus Tut Ank Amon.
Mochekulturen fra ca. år 100- 800 dominerede et ørkenområde på 500 km og havde udviklet klassedelte fyrstepræstedømmer, hvor rituelle kampe fandt sted for at tage fanger, der skulle bruges til menneskeofringer. Men  Mochefolket var også enestående sølv-og guldsmede og keramikere. Portrætkunsten i keramikken er enestående. Karakteristiske er de såkaldte stigbøjlekar med de fineste stregtegninger, der giver et alsidigt billede af livet i Moche-kulturen.
Rangle med halshuggeren
Hør Inge Schjellerup fortælle om sin seneste bog. Hun er antropolog og dr.phil. i arkæologi, og er Danmarks førende ekspert i Inkakultur, og masser af artikler, bøger og ikke mindst film har hende som forfatter eller medvirkende ekspert.

Torsdag d. 14. december 2023 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Julemøde
Programmet vil som tidligere indeholde julesange, et kulturelt indslag samt en hyggepause med æbleskiver, solbærrom og portvin på foreningens regning.
Endelig vil vi afslutte med Kjeld Damgaards legendariske historiequiz - Hvornår var det nu det var? – med vinpræmier til det vindende hold.

Torsdag d. 18. januar 2024 kl. 19.15 på Espergærde Bibliotek: Ventil og vagthund – den danske revy i 170 år
Sommer efter sommer i mere end 170 år har danskerne valfartet til revyer over hele landet. For at grine, for at få fortolket samfundet, for at få afløb for de frustrationer over verdenssituationen der måske har hobet sig op gennem året. Rikke Rottensten giver et tilbageblik på dansk revys historie – men også et blik fremad på genrens betydning i dag. Og dens overlevelseschancer.
Rikke Rottensten, cand.mag i dansk og teatervidenskab fra Københavns Universitet. Siden 2016 museumsinspektør ved Frederiksbergmuseerne / STORM – museet for humor og satire med den populære scenekunst som ansvarsområde.

   
   
Retur startside

Denne side er sidst opdateret: MVH 23.07.2023