Historisk Forening for Espergærde og Omegn
Ture og udflugter
 
         
Foreningen

Arrangementer

Egebækken

Ture

Det gamle arkiv

Links

Bestyrelse

Vedtægter

Referater

Sange

  Udflugt til Gurre, Tikøb og Esrum, maj 2003

Søndag den 25. maj 2003 tog omkring 65 medlemmer af historisk forening på forårets bustur.

Turen gik i flot klart solskin til Gurre Slotsruin, Tikøb Kirke og Esrum Kloster.

Gurre Slot blev påbegyndt omkring 1100 tallet, men det er først med udbygningen i 1300-tallet forestået af Valdemar Atterdag, at slottet for alvor blev kendt. Vi fik et levende og inspirerende foredrag af Vivian Etting, hvor vi bl.a. hørte om Nationalmuseets udgravninger og det sagn, der knytter sig til Gurre. Valdemars kone Tove havde fået en tryllering af sin mor. Den, der bar trylleringen, sikrede sig et ubrydeligt kærlighedsbånd til kongen. Da Tove døde, og Valdemar pga. trylleringen slæbte rundt på hendes kiste blev det hofmanden hr. Lave for meget. Han åbnede kisten og stjal Toves ring. Så kunne Tove endeligt få fred og blive begravet. Da hr. Lave ikke var til sligt, blev det ham hurtigt for meget, at Valdemar kastede sin gunst på ham. Han skilte sig derfor af med trylleringen ved at stikke den dybt ned i jorden. Valdemar var derfor resten af sine dage draget af Gurre Slot. Selv da han døde kunne han ikke få fred. Hver nat ridder han hvileløst rundt i området med sine mænd. Så hvis du en sen aften kommer til Gurre og ser, at et af markleddene er lukket kan du hjælpe Valdemar ved at åbne leddet.

Her til efteråret regner Nationalmuseet med at fortsætte udgravningerne, og Vivian har allerede givet os tilsagn om at vi må besigtige disse

Turen gik herefter til Tikøb Kirke, hvor sognepræst Anne-Mette Nissen fortalte om kirken, orgelet og den forestående restaurering. Der var mange spændende emner, der godt kunne fortjene en uddybning på et senere tidspunkt.

Bussen kørte nu mod Esrum Kloster. Der skete imidlertid et nedbrud, der gav 40-45 minutters ufrivillig pause midt på landevejen. Men det var alligevel nådigt sluppet. Hjælpen kunne hurtigt nå frem, da det var et lokalt busselskab.

Med således næsten 1 times forsinkelse kom vi frem til de ventende kroplatter (for dem, der ikke havde valgt selv at medbringe frokosten).

Herefter fik vi rundvisning og foredrag om klosterets historie. Det var spændende. Efter foredraget kunne vi gå rundt på egen hånd og blandt andet se apoteksindretning i gamle dage samt udstilling om apotekervarer og redskaber til medicinfremstilling. Også denne temaudstilling var spændende.

Hjemturen gik uden uheld langs Esrum sø, og vi kom trætte tilbage til Espergærde Centret efter en interessant og god tur, hvor der også var plads til mange hyggelige snakke.

Mads P Vej-Hansen 

   
         
   
Retur startside

Denne side er sidst opdateret: 27.02.2012